Dobrodošli na web stranicu Javne ustanove "Muzej II zasjedanja AVNOJ-a" Jajce

Muzej II zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu, poslije popravke zgrade, rekonstrukcije izgleda sale, u kojoj je 29.11.1943. godine održano II zasjedanje AVNOJ-a, postavljanja stalne izložbene postavke u holu i centralnoj sali Muzeja, te prikupljenog većeg broja kopija dokumenata i fotografija vezanih za sam događaj Drugo zasjedanje AVNOJ-a, nastoji postavku i zgradu Muzeja približiti što većem broju potencialnih posjetioca.

Nadamo se da će ovaj projekat "Muzej II zasjedanja AVNOJ-a" doprinijeti očuvanju antifašističke tradicije svih naroda bivše Jugoslavije i regiona, ovo tim prije i zbog toga što savremene države Evrope baštine antifašizam kao temelj svog demokratskog uredjenja i uređenje međusobnih odnosa.

Želja nam je da prezentacijom orginalnih dokumenata, a prije svega odluka donijetim na II zasjedanju AVNOJ-a na objektivan i nepristrasan način interpretiramo dio prošlosti naroda jugoistočne Evrope u XX stoljeću.

Nadamo se da će posjetioci virtualnog Muzeja II zasjedanja AVNOJ-a svojim sugestijama, prijedlozima, pronalaženjem izgubljenih predmeta iz muzeja tokom ratnih zbivanja 1991.-1995. godine, te doniranjem predmeta, dokumenata i audio i video zapisa pomoći da Muzej II zajedanja AVNOJ-a bude mjesto čuvanja sjećanja na antifašističku tradiciju naroda regije i Evrope.