Jajce

Jajce, prijestolnica srednjovjekovne bosanske države u XV stoljeću, o čijoj slavnoj kraljevskoj prošlosti svjedoče citadela i kraljevski grb na njenom portalu, katakombe, toranj sv. Luke sa crkvom sv. Marije i drugi kulturno-historijski spomenici.

Državotvorni značaj Jajca poprimio je novu dimenziju novembra 1943, kada su na Drugom zasjedanju AVNOJ-a utvrđeni principi na kojima je nešto kasnije uspostavljena demokratska federativna zajednica jugoslovenskih naroda.

U Jajcu počivaju vijekovi koji umiju da pričaju svoju povijest.

Na drugom zasjedanju AVNOJ-a, na kojem su bili prisutni delegati iz svih krajeva zemlje osim iz Makedonije i Sandžaka, postavljeni su temelji Jugoslavije kao demokratske i federativne države ravnopravnih naroda. Odluke AVNOJ-a, usvojene u Jajcu 29. i 30. novembra 1943. imale su snažan odjek u zemlji i inostranstvu. Njihovo sprovođenje predstavljalo je značajan korak u izgrađivanju državne organizacije u jugoslovenskim i zemaljskim okvirima. One su pokazale svijetu da je NOP jedina snaga koja se u Jugoslaviji bori protiv fašizma i pozitivno su uticale na promjene u stavovima savezničkih sila prema oslobodilačkoj borbi u Jugoslaviji.